Όλοι θέλουν τα ρούχα του σπιτιού τους να είναι άνετα. Και αν όλα είναι πιο εύκολα για τις γυναίκες – μια τεράστια ποικιλία από μπουρνούζια, οικιακά κοστούμια, χιτώνες και οικιακά φορέματα, τότε οι άνδρες πρέπει να περιορίζονται σε καλσόν, σορτς και μπλουζάκια. Ένα τέτοιο κάποτε δημοφιλές στοιχείο της ανδρικής ντουλάπας στο σπίτι ως μπουρνούζι δεν είναι σε ζήτηση σήμερα.
Ξεκίνα
Οι λεπτές και κομψές σκλάβες εμφανίστηκαν στην ανδρική γκαρνταρόμπα ήδη από τον 18ο αιώνα. Τα έλεγαν μπανάνες ή «ινδικό φόρεμα». Τέτοια ρούχα σχεδιάστηκαν αποκλειστικά για το σπίτι: όσο πιο περίπλοκα και βαρύτερα γίνονταν τα ρούχα (όλοι θυμόμαστε τη μόδα εκείνης της περιόδου), τόσο πιο εύκολα και άνετα προσπαθούσαν να επιλέξουν ρούχα για το σπίτι.
Τα Banyan έμοιαζαν με σύγχρονες ρόμπες – δεν είχαν επίσης συνδετήρες και κουμπιά, αλλά ήταν τυλιγμένα και δεμένα με μια φαρδιά ζώνη. Αυτές οι ρόμπες ήταν φτιαγμένες από βαμβάκι, μπροκάρ και βελούδο, διακοσμημένες με λεπτεπίλεπτα περίπλοκα σχέδια. Οι μεταξωτοί σκλάβοι εμφανίζονται αργότερα.
Χαρακτηριστικό τζέντλεμαν
Έρχεται ο 19ος αιώνας και μαζί του αλλάζει και η στάση απέναντι στην ανδρική ρόμπα. Τώρα αυτό δεν είναι μόνο ρούχα για το σπίτι, αλλά ένα σημαντικό στοιχείο της στολής ενός πραγματικού κυρίου. Τα πολυτελή τούρκικα ρούχα φοριόνταν πρωί και βράδυ, φοριόνταν σε πιτζάμες ή σε casual πουκάμισο με γιλέκο.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η μόδα για κάθε είδους ανατολίτικα μοτίβα κυριολεκτικά έσπασε στην Ευρώπη. Φορέματα με μανίκια κιμονό, με σχέδια σε μορφή κινέζικου δράκους και δέντρα μπονσάι κερδίζουν δημοτικότητα. Ήταν σύνηθες για τους επισκέπτες να συναντώνται σε πολυτελείς Τούρκους σκλάβους – αυτό θεωρήθηκε όχι μόνο ο κανόνας, αλλά και απαραίτητο στοιχείο της εικόνας ενός κυρίου.
Ταυτόχρονα, εμφανίστηκαν καπιτονέ μαλλί και βαμβακερά προϊόντα, με κύριο σκοπό να κρατήσουν ζεστό τον ιδιοκτήτη, καθώς η θέρμανση στα σπίτια άφηνε πολλά περιζήτητα.
Τον 19ο αιώνα, η ρόμπα έγινε αναπόσπαστο στοιχείο της dandy γκαρνταρόμπας. Σε casual ντύσιμο ο dandy αρνήθηκε τα κομψά φωτεινά ρούχα, προτιμώντας την απλότητα και την πρακτικότητα της κοπής, αλλά για το σπίτι προσπάθησαν να επιλέξουν πολύχρωμα ανδρικά φορέματα.
20ος αιώνας
Στις αρχές του περασμένου αιώνα ή μάλλον μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι άνδρες άρχισαν να δίνουν μεγάλη σημασία στα ρούχα του σπιτιού τους. Εμφανίζεται ένα νέο μοντέλο μπουρνούζι – με γιακά κασκόλ. Ένα όμορφο μονόγραμμα κεντημένο σε μια μεταξωτή τσέπη στο στήθος θεωρήθηκε ότι πρέπει.
Το Χόλιγουντ έχει συμβάλει σημαντικά στη μόδα των ανδρικών φορεμάτων: ο Clark Gable, ο William Powell, ο Ralph Richardson και πολλά άλλα κινηματογραφικά είδωλα έχουν εμφανιστεί στο κάδρο με πολυτελή σατέν φορέματα.
Με τον καιρό, η ανδρική ρόμπα βγήκε από την γκαρνταρόμπα των καλσόν, των μπλουζών και άλλων ρούχων. Όμως πρόσφατα υπήρξε μια τάση για επιστροφή στη ζήτηση για ανδρικά μπουρνούζια. Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι άνδρες εξακολουθούν να το φορούν μόνο μετά από διαδικασίες μπάνιου. Όμως η μόδα είναι κυκλική και ίσως σύντομα το ανδρικό μπουρνούζι να ξαναεμφανιστεί στη συνηθισμένη γκαρνταρόμπα του σπιτιού.
Η λέξη «ρόμπα» είναι αραβικής προέλευσης και μεταφράζεται ως «φόρεμα τιμής». Το γεγονός είναι ότι στην Ανατολή η ρόμπα αντικατοπτρίζει την κοινωνική θέση ενός ατόμου – τα ρούχα ήταν ραμμένα από ακριβά υφάσματα κεντημένα με πολύτιμους λίθους και χρυσό. Ταυτόχρονα, τα γυναικεία μπουρνούζια ήταν πάντα πολύ πιο απλά και σεμνά από τα αντρικά.
Η ρόμπα είχε στα μάτια του Όμπλομ ένα σκοτάδι από ανεκτίμητες αρετές: ήταν απαλό, εύκαμπτο. το σώμα δεν το νιώθει από μόνο του. αυτός, ως υπάκουος σκλάβος, υπακούει στην παραμικρή κίνηση του σώματος.